קטן שגנב והגדיל

כבוד הרבנים,
כשהייתי נער לפני בר מצוה לצערי הייתי לוקח ממתקים מחנויות בלי רשות, חלק מחנויות עדיין קיימות עד היום הזה, האם מחובתי ללכת, למנהלים שימחלו לי, או שכיון שזה היה לפני הבר מצוה אינני מחויב.

תשובה:

קטן שגנב ואין הגניבה קיימת פטור בדיני אדם להשיב את הגניבה, אולם יש מקום מדיני שמים לשלם אם ידוע כמה גנב לפחות חלק ממה שגנב, ועל כן ודאי מן הראוי ללכת ולבקש מהם את מחילתם.

מקורות:

שו"ע חו"מ (סי' שמט ס"ג) שאם אין הגניבה בעין פטור, ושם בפתחי תשובה (סק"ב) בשם השבות יעקב שיש חיוב לשלם כמו קטן שקונה שצריך לשלם על קנייתו, ומכל מקום כיון שעשה כן בגניבה שלא על דעת לשלם אינו חייב לשלם את כל המחיר ועל כל פנים יתן מעט לצאת ידי שמים, וראה עוד שו"ת מהר"ם שיק (יו"ד סי' שעה) ובשו"ת כתב סופר(או"ח סי' קכו).