בעל עסק החייב לעובד כסף אם יכול לקחת מהקופה בלי רשות

אני עובד חנות

הבעל הבית חייב לי כסף ולא שילם לי, האם אני יכול לקחת מהקופה בצד מבלי שהבעל הבית יידע מזה

תודה על האתר המצויין

חיים

תשובה:

אם החוב של בעל הבית הוא חוב בעבור שכר פעולה והדבר ברור שהוא חייב כסף, ובעל הבית לא יוכל להוכיח את לקיחת הכסף, או לחילופין אף אם יוכיח בעל הבית שלקחת את הכסף מהקופה תוכל להוכיח שבעל הבית חייב לך מותר לקחת כסף מהקופה. אולם יש להגביל זאת רק לכסף או לחפצים שיש להם מחיר בחנות אך לא לחפצים שעדיין צריכים שומא כדי לדעת את ערכם.

אולם אם החוב הוא מחמת הלואה קשה להתיר זאת שלא לעבור על איסור "לא תבא אל ביתו… בחוץ תעמוד".

מקורות:

שו"ע (חו"מ סי' ד) בדין עביד איניש דינא לנפשיה, ובחוב לפועלים אין את הדין של 'לא תבא…' משום שיש לצרף את הדעה שלא היה 'זקיפה במלוה' אם לא קבעו זמן פירעון והחוב לא נהפך להלואה (עיין חו"מ סי' סז סעיף יד ויש לומדים בדעת רש"י שצריך דוקא לכתוב שטר) וכן את הדעה שאין איסור בתפיסה לשם גבייה ולא למשכון (עיין חו"מ סי' צז סעיף טו).