שכח לתת מחצית השקל והתחייבות שוכר לסייד ולא עמד בכך

א.שכחתי השנה לתת מחצית השקל – האם עדין אפשר? ועד מתי.

ב. שוכר הדירה שלי חייב לי סיוד לדירה אחר שיצא ממנה. אירע הדבר שהוא טרם הספיק לבצע זאת, והשוכר הבא אחריו כבר הוצרך להיכנס.
יתכן ואמכור את הדירה עכשיו, ולא אצטרך סיוד – השאלה האם אני יכול לתבוע מהשוכר הקודם דמי סיוד (או לנצל את הזכות הזו לסייד דירה אחרת אותה אני שוכר) או שמא זו אינה זכות שיכולה להיות מומרת בכסף אלא שאם צריך לסיד -עליו לסייד, ואם לאו- הוא פטור.

תשובה:

א. אפשר להשלים ולתת זכר [יש להדגיש שזה דווקא "זכר" ולא מחצית השקל] למחצית השקל, כל השנה עד פורים הבא.

ב. הדבר תלוי מאד בנוסח החוזה שאם הוא כפי שמופיע בחוזה שמפורסם על ידי בית הדין [מופיע בדף הבית למטה, ותוכלו להורידו בלחיצה כאן] הרי ההתחייבות היא שהדירה תהיה צבועה, וכיון שיצא ונכנס אחר ולא צבעה, אין זו התחייבות ממונית, אלא מצב של הדירה.

אולם אם ההתחייבות היא "לסייד" הרי זו התחייבות של פעולה ,ולא פוקע עם סיום השכירות, והינה חוב של שיעבוד הגוף על האדם, אולם מאחר ועיקר הסיבה לכך היא שהדירה תהיה ראויה לדיור אחר ולא יהיה מניעה להשכיר או למכור, ועל כן אם אין מניעה למכור או להשכיר, אין חיוב מצד המשכיר להכריח את השוכר לשלם על כך.

מקורות:

א. ארחות חיים (ספינקא, סי' תרצד סק"ב), שו"ת אבני ישפה (ח"א סי' קלג), וראה עוד שלמי תודה (פלמן, פורים סי' כו עמ' רסט).