גבו כסף לקנית מגילה לבית הכנסת ולא היה מספיק מה עושים

שאלה:

חבורה של אנשים שמקיימים מנין בבית פרטי, לקראת עשיית קהילה, גבו לפני פורים כסף מאנשי הקהילה כסף על דעת לקנות בה מגילת אסתר, וכך הודיעו לאנשים, למעשה חלק נטלו חלק בגביה חלקם רק הבטיחו ליתן, וביחד לא הגיע די כסף לקנית מגילה, מה אפשר לעשות בנתיים עם הכסף.

תשובה:

יש להמתין עם הכסף עד שיתווסף עוד מעות לקנות מגילה, ואין להשתמש בכסף לצרכים אחרים, וכעין מה שפסק השו"ע (או"ח סי' קנג ס"ה) שאם גבו מעות לצורך בית הכנסת וכדו' שאסור לקחת את זה לצורכי חול, משום שחלה קדושה על המעות, ולכן לא דומה לאם גבו לצורך עניים ושוב אינם צריכים, ואמנם יש דעות בפוסקים שם שאפשר להלוות את הכסף במקום בטוח, אצל מי שברור שיש לו מעות מזומנים כל הזמן, ומיד כשיתווסף עוד כסף שיחזיר, ונראה שאפשר להקל בנדון דידן כן.

ואלו שנדבו ועדיין לא שילמו, נראה שישאירו המעות אצלם, ולכשיתווסף עוד מעות כדי קנית מגילה ישלמו נדרם.