בית משפט שחייב אדם מעבר לחיוב בדין תורה אם יכול לקחת

שאלה:

מי שהלך לערכאות ובית המשפט חייבו בתשלומים יותר מחיובו שחייב על פי דין תורה אם צריך הצד שכנגדו להחזיר את מה שקיבל ע"י הערכאות.

תשובה:

יש חילוק בין נתבע שתבעוהו לבא לדיון בבית דין, וסירב לבוא, ובית הדין הוציא לתובע היתר ללכת לערכאות, לבין תובע שמלכתחילה לא בא לבית דין לבקש דין תורה והלך מיד לבית משפט לתבוע והפסיד בתביעתו, שבתובע שהלך לערכאות והפסיד שוב אין נזקקין לו אפילו הפסיד שלא כדין, אבל נתבע שמסרב לדין תורה, והפסיד בערכאותיהם יותר מחיובו נזקקין לו, ומכל מקום יש חלוק בין אם קיבל התובע היתר מב"ד לילך או שהלך מעצמו ראה בארוכה בזה בשו"ת מנחת שי (שור ח"ב סי' ג). וראה עוד במנחת יחיאל (סי' ו) שהעלה שצריך לשלם לתובע כל הוצאותיו שהיה צריך גם בתחילה כדי שיבא לדין תורה וגם הוצאות הערכאות, אבל מה שחייבוהו ריבית על המעות אסור לקחת.