שכחו לקרוא פרשת שקלים – תשלומין בשבת הבאה?

שאלה:

שלום לרב אם שכחו אחד מ4 פרשיות עד מוצא"ש מה הדין טוען לזה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

פרשת שקלים כמו בשבת זו, אין לה תשלומין, אבל פרשת פרה ניתן להשלים בשבת שלאחריה.

מקורות:

במשנה ברורה בסי’ תרפה ס”ק ב כתב שד’ פרשיות אלו אין להן תשלומין בשבת הבאה, אולם בס’ לדוד אמת לחיד”א סי’ ט אות ה הביא בשם מהרי”ט אלגאזי ועוד פוסקים שדין אינו אמור אלא בפ’ שקלים והחודש, אבל פרשת פרה יש לה תשלומין בשבת הבאה, ויקדימו פרשת פרה להחודש. וכן הובא בכף החיים סי’ תרפה ס”ק י ובשו”ת שבט הלוי ח”ד סי’ עא. וכן פסק בשו”ת יחוה דעת ח”ג סי’ נב.

בשו"ת מהר"ם שיק או"ח סי' שלה אמנם כתב שיש תשלומין לפרשת שקלים בשבת הבאה, אבל כבר הכריעו הפוסקים כאמור שלא כדבריו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום לרבנים 1 האם גם לזכור יש תשלומין? 2 האם לקרוא עם ברכות כאשר יש תשלומין? 3 ועם הסיבה לחזור דוקא בפרה כיון שהיא מדאוריתא הרי ברכה לבטלה גם היא דאוריתא למה לא לחשוש לברכה לבטלה? תודה רבה

  2. 1. אין תשלומין, אלא יכוונו בפורים לצאת ידי חובה בקריאת ויבוא עמלק, ויש לבקש מהבעל קורא לכוין להוציאם. 2. כן. 3. לא זו הסיבה [שהרי זכור אין לה תשלומין] אלא בגלל שברש"י מגילה כא א מבואר שבעצם היה ראוי להקדים החודש לפרה, ראה דבריו שם.