עובד שקיבל מסמכים לידיים ואבדו האם חייב העובד לטרוח ולהנפיק חדש

שאלה:

האם אני צודק שלעובד דין שומר שכר וחייב בכל גניבה ואבידה לשלם מכיסו? לדוגמא, איבד ארנק עם תעודות זהות וכסף, חייב לשלם את שוויים ושווי ההנפקה החדשה? מה לגבי הטרחה בהנפקתם, האם על חשבון העובד (דברים שלא צריך את בעל הבית בפועל ואפשר על ידי אחר להנפיק ולסדר), או שבעל הבית מחוייב לשלם לו על הזמן?

תשובה:

שלום וברכה,

העובד שמקבל חפצים לידיו כדי לעבוד, יש לו דין של שומר שכר. ואין הבדל אם עובד בקבלנות לעובד כשכיר יום. ולכן אם קיבל ת.ז. ודברי ערך ואבד חייב העובד. החובה לשלם את הערך ואינו מחויב לטרוח להנפיק ת.ז. חדשה עבור המעביד, כדין כל מזיק שחייב לשלם ולא חייב להמציא חפץ חלופי. ולכן אם שולח אותו המעביד שיטרח להוציא חדש, חייב לשלם לו שכר על זמן ששולח אותו להנפיק תעודה חדשה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שו סעיף א. וראה בש"ך שחולק על הסמ"ע שאין לחלק בין שכיר יום לקבלן.

נחלקו הש"ך והחזו"א האם מזיק חייב לתקן או לשל, אמנם במקרה שהחפץ אבד ואין אפשרות לתקן, לכו"ע אינו חייב לקנות חדש.