מתנות לאביונים לפרעון חובותיו של העני

שאלה:

אביון שלוה כסף על דעת להחזיר, אך מצבו קשה והוא דוחה את המלוה בלך ושוב, האם מותר לאסוף עבורו כסף מתנות לאביונים בפורים מבלי להודיעו, וליטול מהכסף את סך החוב ואם תהיה יתרה יתננה לו, ואח"כ יאמר לו כי הוא כבר לא חייב להחזיר החוב..

תשובה:

שלום וברכה

בודאי לא ניתן כך לעשות, כיון שמתנות לאביונים נועדו בעיקרן לקיום שמחת פורים, שיהיה לעניים צורכי סעודה. כמובן שאם נותנים לו סך הגון והוא לא צריך הכל לסעודה או שכבר קנה סעודה זה בסדר גמור והוא יכול לתת בזה לחובותיו, אבל אם הוא כלל לא קיבל את הכסף וזה נלקח ישירות לפרעון חובותיו לא קיימו בכך הנותנים מצות מתנות לאביונים.

ערב טוב.