חובת בעל הכלב על הגללים שמטיל הכלב ברחוב

שאלה:

בס"ד שלום עליכם. שאלה? מה הדין למי שיש כלב. ומטייל איתו. ובזמן הטיול הכלב עושה צרכים. והבעלים לא מרימים את צועת הכלב. האם הבעלים רשאים על פי ההלכה לא להרים? או שהם מחוייבים להרים על פי ההלכה? מה הדין בעניין ניקוי צועת כלב במהלך טיול. בברכה.

תשובה:

שלום וברכה,

כלב שמטיל גללים, חייב בעל הכלב לפנות את הגללים, כיון שהטלת גללים ברשות הרבים מזיקה את רשות הרבים, ואסור לאדם להזיק את רשות הרבים.

אנשים שנכשלו בגללים של הכלב וניזוקו, פטור בעל הכלב על הנזקים, שכתוב כי יכרה איש בור וממעטים דוקא איש ולא שור שכורה בור. ולכן פטור על נזקי הבור שעשה הכלב. אבל על פינוי הגללים ודאי שחייב הבעלים לפנות.

בהצלחה.

מקורות:

שור שחפר בור ברשות הרבים פטור בעל השור – ראה שו"ע חו"מ סימן תי סעיף ה. ולכן פטור בעל הכלב על נזקי הכלב. אמנם על עצם הטלת הגללים חייב הבעלים לפנות, כיון שעצם הטלת הגללים זה נזק לרשות הרבים, ובהמה שהטילה גללים על עיסה מבואר בגמרא ב"ק דף יח ע"ב שחייב בעל הבהמה לשלם, כיון שגופה הזיק, וכן בזה הגוף של הכלב מזיק את רשות הרבים בהטלת גללים, וחייב בעל הכלב לפנות את הגללים.