נדרי צדקה בלב / ידות נדרים

שאלה:

שלום רב שאלה על מקרה שקרה בבית הכנסת בחור שעלה לתורה אחרי העליה אמר לקורא 100 שקלים והתכון שהוא תורם לביהכ"נ 100 שקלים אחרי כמה שניות אחיו הגדול אמר לו תתרום רק 20 שקלים והוא השתכנע ואמר לקורא 20 שקלים האם הוא מחויב לתת את המאה מדין נדר יש לציין שהוא לא אמר משפט מלא "אני תורם מאה שקלים" אלא רק אמר לקורא "100 שקלים"

תשובה:

שלום וברכה

הנדר בהחלט חל על המאה שקלים משתי סיבות, ראשית אנחנו הרי חוששים בנדרי צדקה שהן חלים גם בלב ראה כאן מאמר רחב בענין זה. שנית, יש כלל שנקרא "ידות נדרים" כלומר כאשר הסיטואציה מוכיחה שמה שאמר מאה שקלים הכוונה שהוא מתחייב לתת סכום זה, זה נחשב כמו נדר גמור.