ביטול הוראת קבע – עברו את היעד

שאלה:

שלום וברכה, יש לי הוראת קבע שעשיתי עבור ארגון שביקש להגיע לסכום מסויים. לאחר מכן ראיתי שהארגון הצליח להשיג מעבר לסכום הנדרש די ונותר. תרמתי 80 אחוז מהסכום ורציתי לבטל את שאר הוראת הקבע. האם אני יכול לבטל את הוראת הקבע או שיש בכך נדר או בעיה הלכתית אחרת? תודה וישר כח על האתר הנפלא והמדהים שלכם, אין מילים!

תשובה:

שלום וברכה

באופן עקרוני יש כאן ענין של נדר כיון שהתחייבת סכום מסויים. יש לבדוק עם הגבאים, האם מה שקבעו יעד מסויים הוא משום שזה הסכום הנדרש ומעבר לכך אין צורך, ואז ניתן להעביר את הנותר לצדקה אחרת כיון שעוד לא זכו בו ועוד לא ניתן, או שיש בכך צורך, אלא שלכתחילה לא היו אופטימיים די הצורך לגבי היכולת שלהם להגיע לכל מה שצריך… כסף שכבר הגיע ליד העני, גם אם חלקו הוא יותר מהנדרש, זכה בו העני והכל מגיע לו, ראה כאן. כמו כן חשוב לדעת, שמה שאתה רואה שעברו את היעד זה בהתחשב במה שאנשים נתנו הוראות קבע עתידיות, כלומר שאם אנשים עכשיו יבטלו את ההוראות קבע, הם יהיו רחוקים מהיעד…

ברכה והצלחה, תזכו להיות תמיד מהנותנים ולא מהמקבלים.