לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ביאור בדברי התוספות משל שמים הוא אוכל

שאלה:

רציתי לשאול בבא מציעא יש תוספות ד"ה אי הכי גדולים נמי ואכתוב מה שכתוב בתוס' – אי אמרת בשלמא שמעלה להן מזונות ומשל שמים הוא אוכל- מובן שיכול לקצץ לגדולים דמכיון שזן אותם הוי מחילתם מחילה גמורה, אבל אם אתה אומר שאינו מעלה להן מזונות אמאי יכול לקצץ לגדולים שלא הוי מחילתם מחילה גמורה-בלב שלם, אלא מחילה מיראה ומאונס. ומתרץ גדולים אפילו כשאינו מפרנס אותם עדיין נחשב מחילתם- מחילה גמורה בלב שלם רציתי לשאול למה בגדול נחשב בכל אופן מחילתם-מחילה ,האם זה בגלל שמדובר בגדולים, ואין כזה מושג שגדול יכול לטעון שמחילתי היה ביראה ובאונס, אלא שבכל אופן אם מוחל נחשב מחילתו מחילה או דלמא משום סיבה אחרת נחשב כאן מחילתו מחילה?

תשובה:

שלום וברכה,

ביאור התוספות, שאם האבא זן אותם, הרי שנון להם מזונות תחת מה שאמורים לאכול בשדה, ולכן המחילה בלב שלם, כיון שהאבא נותן להם תמורה. אבל אם אינו זן אותם אין סיבה שהם יימחלו, ואם הם אומרים שהם מוחלים אין זה מרצון עצמי, אלא מחמת כפייה.

בהצלחה.