מה הבטיחו שניים וחצי השבטים ליהושע?

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב, מה הבטיחו שניים וחצי השבטים ליהושע, ולמה רק חצי שבט מנשה כלול ולא כולו? תודה רבה כבודו, ברכות.

תשובה:

שלום וברכה,שנים וחצי השבטים לא רצו נחלה בארץ ישראל אלא בעבר הירדן, כיון שהיה להם מקנה רב ובעבר הירדן היה הרבה מרעה. ומשה ביקש מהם שבמלחמת כיבוש הארץ יהיו ראשונים במלחמה, ולא יניחו את אחיהם לבדם להילחם. וכן נשבעו למשה שיעברו חלוצים במלחמה. וכשמת משה ויהושע עסק 14 שנה במלחמת כיבוש הארץ וחלוקת הארץ, הם השתתפו. ולא שבו לבתיהם במשך 14 שנה. ורק אחר שגמרו לכבוש ולחלק בקשו רשות מיהושע לשוב לביתם.

והטעם ששבט מנשה נחלק לשניים, יש מבארים שהם גרמו לאחים לקרוע את בגדיהם במצרים, ולכן השבט שלהם נקרע לשניים. יש מבארים ששבט מנשה היו בני תורה ולכן חלקם משה לשניים, כדי שיחזקו את אחיהם שבעבר הירדן.

בהצלחה.