לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הוספת דיורים בבנין ותשלום ועד הבית ליח"ד נוספות

שאלה:

בס"ד / שלום כבוד הרב שכן חדש שהגיע לבניין קומה אחרונה,אשתו אמרה שהם משפצים את הסלון אך להפתעתי מתברר שהוא הוסיף עוד 2 יחידות דיור, השאלה: האם הדיירים שיגיעו צריכים לשלם מחיר מלא לועד בית ושאלה שנייה אם לדוגמא יש פיצוץ בצינור ראשי האם הוא צריך לשלם פי 3 מכל דייר כי יש לו כיום 3 בתים בבניין תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לדייר לחלק את דירתו ולהוסיף על ידי כך יחידות דיור נוספות לחדר מדרגות, מאחר וחדר מדרגות של זמנינו דינו כדין מבוי ולא כדין חצר המוזכר בפוסקים. [וההבדל בין החצר למבוי שהחצר היא מיועדת לרוב תשמישי הדיור של הדיירים בבתים כאפיה ובישול, ובזמן חז"ל רוב תשמישן היה בחצר, אך חדר מדרגות של זמננו איננו משמש לשימושי דיור אלא רק לשם מעבר לבית. וכך כתב בחזו"א [יו"ד קסח, ח] שבימינו אין החצרות אלא לאוויר. ואם כך הרי שחדר המדרגות דומה למבוי ונקטו הפוסקים שאין במבוי טענת ריבוי דיורים]

ולפי החוק תשלום ועד הבית מתחלק לפי מ"ר שיש בדירה. אך ברוב המקומות השתרבב המנהג שכולם משלמים בשווה ללא חילוק בגודל הדירה. ולפ"ז גם יח"ד שנוספו לבניין צריכים לשלם בשווה. אמנם כתבו פוסקי זמנינו שיח"ד שגודלם קטן בצורה משמעותית מכל הדירות שבבניין – למשל: אם כל הדירות הינם שלושה/ארבעה חדרים, והיח"ד שנוספו הינם חדר/חדר וחצי, אין היגיון שישלמו בשווה. ולכן נהוג שדירות קטנות שנוספו משלמים כשני שליש מכלל הדיירים.

בהצלחה.

מקורות:

הוספת יח"ד בבניין משותף – ראה עלון המשפט גיליון מספר 49 עמוד 6.

תשלום ועד הבית לדירות קטנות שנוספו בבניין – ראה עלון המשפט גליונות 42-44