חיוב תשלום הנאה עבור טובה שעשה לחבר

שאלה:

שלום וברכה אדם השיג הנחה ממחיר הדירה עבור חבירו הקונה. ברצוני לשאול מה הסכום שהוא יכול לתבוע מחבירו עבור הנחה שאותה הוא השיג עבורו? האם שישית או שמא פחות או יותר? אודה לכם אם תוכלו לרשום לי את מקורות התשובה.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שטרח והשיג הנחה עבור החבר, יכול לדרוש שכר עבור הטרחה שפעל עבורו. השכר נמדד לפי גובה השכר שלוקחים עבור פעולה כזו. ואם לא היה בזה טרחה גדולה ולא נהוג לקחת שכר עבור פעולה מזערית כזו, אין חיוב לשלם כלל, למרות שחברו נהנה מפעולתו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך סימן קפג ס"ק טו גבי אדם שבערמתו הוזיל את המכס עבור חברו, שההנחה שייכת למשלח, והשליח מקבל שטר טרחה בלבד.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. ראיתי שם בשך שהוא שולח לספר נוסף וזה לשונו:
    "וכמה חלוקים וספיקות בדין זה תמצא בתשובת רא"ן ששון סי' ר"א ע"ש:"
    חיפשתי וטרחתי רבות למצוא לאיזה ספר הוא התכוון ואיך אפשר לראות זאת בפנים.
    האם אפשר לעזור לי גם בזה? זה מאוד חשוב לי.
    תודה מראש.

  2. הרב כתב למעלה שאם לא היה טרחה גדולה אז אין חיוב לשלם כלל.
    רציתי בבקשה לשאול את המקור המדויק לחילוק זה של ענין הטירחה.
    תודה.

  3. תשלום של 10% זה תשלום גבוה מאוד. קשה לשער בדיוק כמה לשלם, כיון שאין שוק מוגדר על עבודה כזו. אבל תשלום של עבודה קלה של עשרים דקות שהועילו עבור החבר, יש לחבר לשלם לו על כך. אני מעריך ש1,000 ש"ח זה מחיר הגון מאוד.

  4. טרחה שלא נהוג לקבל עליה שכר אין חיוב תשלום. אם מקובל לקבל על כך שכר יש לשלם לו. בסוג כזה של טרחה אין שוק, אבל מסתבר שדעת שניהם שווה שעל דעת תשלום עבד עבורו. ולכן יש לפצות מחיר הוגן.