נטע רבעי ומעשר שני

שאלה:

בקשה השאלה אדם שיש לו עץ לימונים ולהשערתו עברו 5 שנים האם עכשיו שרוצה לאכול מהם צריך לפדות נטע רבעי. ולגבי מעשר לפי עדותו הלימונים הופיעו לפני כ3 חדשים האם צריך מעשר שני או עני. ואם זה מעשר שני וקטף 10 לימונים האם יוכל לפדות על מטבע או שצריך פרוטה חמורה? וכמה זה פרוטה היום.? תודה

תשובה:

קשה להבחין בלימונים מתי חנטו ויש על אותו עץ עצמו כאלו שחנטו בשנה זו וכאלו שבאחרת, כמו כן יש דיון בפוסקים בכל פירות הדר אם הולכים לפי החנטה או לפי הלקיטה, לכן בלאו הכי כדאי להחמיר ולהפריש שיחול כפי שצריך להיות בין מעשר שני בין עני, וראה עוד כאן

בכמות כזו המעשר ודאי יותר משווי פרוטה ולא צריך פרוטה חמורה. פרוטה היום היא פחות מ10 אג' כך שאפשר לקחת מטבע כזו ועליה לפדות.