יחס ההלכה לראיה שהושגה בצורה לא חוקית (לפי חוקי התורה)

שאלה:

שלום, בהתייחס לאירועים בארץ. ראיה שהושגה ע"י המשטרה בצורה לא חוקית. כמו – פריצה לטלפון סלולרי ללא צו בית משפט – אין לה תוקף משפטי. מה יחס ההלכה לזה ? כלומר, ראיה שהושגה ע"י הרשות החוקרת (לדוגמא שליח ב"ד) ללא סמכות. לדוגמא – אם לפי תקנות ביה"ד היה צריך צו – ושליח בה"ד פרץ ללא סמכות. האם לראיה הזאת יש תוקף הלכתי ? כמובן שמדובר במקום שפועל לפי חוקי התורה. תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

ראיה שבכוחה לברר הרי היא ראיה, ויש לראיה כוח להעמיד דברים – למרות שנסיבות הראיה אינם חוקיים. למשל: שני אנשים נכנסו לבית חברם שלא ברשות וראו אותו עובר איסור תורה, או מאבד ממון חברו, בית הדין יקבל את העדים כעדים כשרים ויפעל על פי הדות, למרות שכניסת העדים לבית הייתה שלא לפי הלכה, ולא לפי החוק. הנסיבות הסובבות לא פוסלות את גוף הראיה.

יש בסמכותם של בית הדין לקבוע שלא לקבל את הראיה כדי למגדר מילתא, ויש מקרים שיראו לנכון שלא לקבל כדי לגדור פרצות. אבל מעיקר הדין הראיה היא כשרה הלכתית.

בהצלחה.