הכשרת מדיח כלים שרחצו שם כלי שיש בו בישולי עכו"ם

שאלה:

שלום לכבוד הרב, האם מדיח כלים, ששטפו שם כלים, שבישלו בהם גויים בשר כשר, צריך הכשרת?

תשובה:

שלום וברכה

צריך הכשרה, אבל ההכשרה תהיה על הפעלתו ריק עם חומר פוגם [את טעם האוכל כמו סבון כלים] בדרגת החום הכי גבוה שישנה במדיח הכלים.

בשולחן ערוך יורה דעה בסי’ קיג סעי’ טז הביא שנחלקו ראשונים האם בישולי נכרים אוסרים גם את הכלים או רק את התבשיל, ואף שנהגו להחמיר בזה כדעת האוסרים, מכל מקום כאן ספק ספיקא יש בדבר: א. האם הכלים נאסרים [כספק השו"ע]. ב. ספק נוסף: גם אם אכן הכלים נאסרים, האם זה גם כאן שיש סבון שפוגם וכו' [ועל ידי כך הו" רק נותן טעם לפגם בלבד שאיננו אוסר את הכלים]. ג. האם אכן די בהכשרה כזו [בהפעלתו ריק ללא ליבון וכדו'] מדין 'כבולעו כך פולטו' [דהיינו שבאותו השיעור של החום שבו נבלע האיסור כך השיעור החום הפולט את אותו האיסור]. ולכן להלכה יש להקל לכאורה בהכשרה כזו.