דרך פסיקת ההלכה

שאלה:

שלום רב! האם ניתן לסמוך על הסברי הבאה, לפי הרב פיינשטיין חלב נכרי במדינות שאפשר לסמוך על הפיקוח מותר, ולפי הרב פרנק אבקת חלב מותרת לכתחילה. ונאמר כך שכאשר יש שאלה על מוצר עם אבקת חלב, יהיה מותר מדין ספק ספיקא בדרבנן?

תשובה:

שלום וברכה

לפי דרך הפסיקה שאתה מציע, ולצערי יש תופעה היום של כיוון כזה, אפשר לגנוז את רוב ספרי השו"ת, וכל מהלך הפסיקה וההלכה יורד עשר דרגות למטה… כמעט בכל נושא נוכל לצרף עוד נדונים ומחלוקות, ואם זה בדרבנן בכלל מספיק ספק אחד כדי להקל, ובדאורייתא נמצא כבר ספק ספקא ואין צורך לפלפל בראיות ולדון וללמוד את הסוגיות לעומק כדי להכריע… לא זו הדרך שקיבלנו מרבותינו! כל נושא לגופו נדון בפוסקים ויש בו מנהג או הכרעה, ולכן עד כמה שנהגו להחמיר באבקת חלב הרי שיש להחמיר בכך, ואין לסמוך על דברי הרב פרנק אלא בזמנים כפי שהיו בזמנו שהעוני בארץ היה נורא ורק אבקת חלב מחו"ל זה מה שהיה אפשר לתת לילדים לאכול מעט חלבונים. ובכלל בכל דרכי הפסיקה מקובלנו מרבותינו שאין לפסוק לבד ולדון מסברות עצמיות מהסוג הזה, אלא מי שעשה שימוש אצל תלמידי חכמים מורי הוראה לרבים ולמד את דרכי פסיקתם והאופן שבו הם דנים שאלות ומבררים את הסוגי'….

כתבתי בקצרה אבל מעמקי לבבי, מאוד כואבת לי התופעה הנ"ל..