בצל בשרי במעבד מזון פרווה

שאלה:

חתך בצל בסכין בשרית וטחן אותו במעבד פרווה לאחר מכן טחן דברים נוספים במערבל – האם הם נהפכו לבשריים?

תשובה:

שלום וברכה

אם ניקה את המעבד, יש לסמוך על דעת המקילים שאינו נעשה בשרי, אף שלכתחילה לא טוב עשה שטחן אותו שם ונכנס בזה למחלוקת הפוסקים. אבל אם היו שם שאריות בצל שהתערבבו בהם, ודאי זה בחזקת בשרי.

מקורות:

במקרה שכבר טחנו בבלנדר שום שנחתך בסכין בשרית או חלבית נחלקו הדעות: דעת המגן אברהם סי’ תנא ס”ק ל' שכאשר חותכים בצל חריף הבצל לא רק מושך טעם מהסכין אלא גם מבליע בו מטעמו, וממילא הוא נהיה כדין הבצל ואם כך גם הבלנדר נהיה בשרי וכך גם בשום.

אולם האבן העוזר חולק וסובר שהוא רק בולע ולא מבליע, וכדבריו פסק בשו”ת מהרש”ג ח”ג סי’ לט [מב' טעמים שאין ההיתר בולע מן הדבר חריף של איסור, ויש חילוק בין הדבר חריף בעצמו לבין שיאסור החריף את דבר אחר. וכן שאף אי נימא שמבליע בדבר אחר מ"מ היינו "דווקא באם האיסור עצמו הוא דבר חריף אבל אם האיסור אינו דבר חריף רק שהאיסור נבלע בדבר חריף כמו צנון או בצלים שבלעו בשר שהבשר אינו דבר חריף, מסתבר שאינו יכול לאסור כלל דאין הנאסר יכול לאסור אלא במקום שהאיסור עצמו יכול לילך וכו'"]. לכתחילה יש לחשוש לדעת המג”א ובדיעבד יש להקל, אבל ודאי אסור לטחון יחד וגם לא לעשות כן לכתחילה.