לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

כיפה שנפלה מהראש ברשות הרבים

שאלה:

שלום , כיפה שנפלה ברשות הרבים ( בגלל הרוח) האם רשאי להניח על ראשו ולהמשיך ללכת? בבקשה מקור

תשובה:

שלום

לא פירשת בשאלתך היכן רוצה האדם להניח את הכיפה.

אם אדם רוצה להרים מרצפת רשות הרבים כיפה ולהניחה על ראשו בלי ללכת איתה כשהוא מחזיק אותה ביד, הדבר מותר, שאין כאן הוצאה מרשות לרשות, שאדם איננו רשות היחיד, אלא גופו נמצא ברשות הרבים [ורק עמוד רחב ד' וגבוה י' נחשב רשות היחיד בפני עצמה].

אולם אסור להרים את הכיפה תוך כדי הליכה ולקחת אותה אתו ארבע אמות ברשות הרבים לפני לבישתה, משום האיסור להעביר חפץ ד' אמות ברשות הרבים.

וכן במקרה שאדם עומד בחצירו והרוח העיפה את כיפתו לרשות הרבים, אסור לו להרים את הכיפה ולהחזירה לחצירו ולהניחה שם על ראשו, אלא עליו לצאת החוצה וללבוש את הכיפה על ראשו ואחר כך לשוב לביתו.

מקורות

ההיתר להרים מרצפת רשות הרבים ולהניח על הראש מבואר במספר מקומות.

במשנה עירובין צה א נאמר המוצא תפילין ברשות הרבים מכניסם זוג זוג. הכוונה שלובש את התפילין בראשו ומכניסם. וכלשון הרמב"ם שבת יט כג המוצא תפילין בשבת ברשות הרבים כיצד הוא עושה לובשן כדרכן י מניח של יד בידו של ראש בראשו ונכנס וחולצן בבית.