ביטל פועל ומצא לו עבודה חלופית

שאלה:

לפי הכלל שבעל הבית ששכר פועל וביטלו, והפועל מצא עבודה חלופית אין חיוב תשלומים לפועל מה יקרה באם בעבודה השניה הוא משתכר פחות האם יתחייב המבטל לשלם את ההפרשים ומצד ב' אם הפועל מסרב לחפש/לקבל עבודה חדשה על סמך התשלומין שיקבל מבעה"ב הראשון האם הוא עדיין זכאי למעות אלו

תשובה:

שלום וברכה,

אדם ששכר פועל ובסוף ביטל הבעל הבית את הפועל יכול לתת לו מלאכה אצל אדם אחר. וכן אם מצא מלאכה אחרת שאינה כבידה הימנה, נפטר בעל הבית מחיובו כיון שמצא הפועל מלאכה אחרת. וי"א שאם מוסיף לו בשכרו, יכול לתת לו גם מלאכה אחרת כבדה ממנה. ואם המלאכה השנייה השכר הוא פחות מהמלאכה שהבטיח הראשון, חייב להשלים לו את העודף. אם הבעל הבית הזמין לו עבודה חלופית, והפועל מסרב לקבל, אין על הבעל הבית חובת תשלומים.

אמנם כל זה דווקא במקרים שהבעל הבית חייב לשלם על ביטול הפועל.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שלה סעיף א.