יחוד עם אורחת בבית

שאלה:

ביקשו מאיתנו לארח אצלנו בבית אישה ללינה למשך ארבעה לילות בעוד כשבועיים. הסכמנו בשמחה. ביום האחרון לארוח אשתי צריכה ליסוע מהבית מה שאומר שהאורחת תשאר בביתנו עוד לילה כשאשתי לא נמצאת. יש לי שלושה ילדים בבית. הגדולה בת שש. האם יש בעיה של ייחוד? אם כן, האם יש פיתרון שאתן לשכן מפתח של הבית? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

זו בהחלט בעיה, כי הגם שהבת הזו שלך נחשבת שומרת לענין איסור יחוד [כמבו' בשו"ע אבן העזר כב, י]. אבל בלילה צריך שני שומרים [כן דעת הראב"ד והביא הרמ"א כן להלכה ביו"ד קצב, ד]. ואני מבין שהאחרים קטנים מידי, ולכן הם אינם ראוים להיות שומרים, הגיל הראוי לכך הוא מגיל חמש. וכן לכאורה לתת מפתח לשכנים בכדי שיוכלו להיכנס לא יעזור כי הוא הרי לא יכנס בשלוש לפנות בוקר. אינני רואה כאן פתרון להתיר.

[אולי ניתן לישון עם דלת הבית פתוחה, ולא רק שאינה נעולה, אך בדרך כלל זה לא אפשרי ולא נעים בלילה עצמו, אך זהו פיתרון לשעות מוקדמות יותר. או שניתן להזמין גם חברה בגיל של הבת שלך שתישן גם היא בבית]

יום נעים.

מקורות:

שו"ע שם: מותר להתייחד עם שתי יבמות או עם שתי צרות או עם אשה וחמותה או עם אשה ובת בעלה או עם אשה ובת חמותה, מפני ששונאות זו את זו ואין מחפות זו על זו. וכן עם אשה שיש עמה תינוקת קטנה שיודעת טעם ביאה ואינה מוסרת עצמה לביאה, שאינה מזנה לפניה לפי שהיא מגלה את סודה: