שינוי מקום מחדר לחדר / כשכל חדר בבעלות אדם אחר

שאלה:

שלום כבוד הרב, אכלתי קציצת בשר וברכתי שהכול בחדר במקום עבודתי בקומה ה-2. לאחר מכן ירדתי להתפנות לשירותים בקומה הראשונה למספר דקות. כשחזרתי למעלה לחדרי, הלכתי באותה הקומה למטבח ושטפתי כלים וכשחזרתי לחדרי,ברכתי שוב שהכול על כוס קפה. האם ברכתי היא לבטלה? או זה נקרא הסחת דעת תודה.

תשובה:

שלום וברכה

אם היה בדעתך להמשיך לאכול או לשתות ולא הסחת דעת, והכל מדובר בבית שתחת בעלות אחת, אכן יש בזה משום ברכה לבטלה… אבל אם מדובר במשרד, שכאשר אתה יוצא מחדרך אתה כבר בשטח שבבעלות אחרת, נחלקו בכך הדעות, ולכן יש להקפיד לא להכנס לספק ברכות.

מקורות:

ראה שו”ע או”ח סי’ קעח סעי’ א ובמשנה ברורה ס”ק ד וביאור הלכה שם, שאף שלכתחילה יש להחמיר שלא לצאת מחדר לחדר באותו הבית, מנהג העולם להקל בזה ואפילו מהבית לעליה [כלומר מקומה אחת לשניה]. על מעבר מדירה אחת לשניה תחת קורת גג אחת, כתב בשו”ת בצל החכמה ח”ו סי’ ע שאינו צריך לברך, לפי שאין הדבר תלוי בבעלות אלא ביציאה לרחוב, וכ”כ בשו”ת אור לציון ח”ב פרק יב סעי’ טז ועוד אחרונים. אולם, בס’ שמירת שבת כהלכתה פרק נד סעי’ כז הובא שהגרש”ז אויערבך החמיר בזה שצריך לברך.