הלוואה שלא חתמנו על שטר היתר עסקה אבל הזכרנו בכלליות

שאלה:

שלום וברכה הלוויתי לחבר 10000 שח עמ שהוא יחזיר לי 12000 שח לקניית סחורה לא עשיתי היתר עסקא לפי נוסח מסויים אלא כתבתי כדלהלן: קיבלתי סך 12100 שח מפלוני על מנת להתעסק בהם על פי היתר עסקא הנל יקבל סכום הקרן בתוספת 1800 שח עד ולא יאוחר מיום ראשון כד חשוון תשפ חתום למטה מקבל התשלום שאלה א. האם עשיתי כדין ב. במידה וזה לא מספיק היום יום הפירעון האם מותר לי לקבל את ההחזר עם הריבית ג. במידה ולא האם יש דרך לתקן את זה ע'י הלואה חדשה ד. שאלה נוספת מה שקרה בפועל שתאריך הפירעון חלף ועבר זמן נוסף מהנקוב בשטר האם יהיהמותר לו להוסיף בפירעון לפי יחס שסיכמנו בשטר

תשובה:

שלום וברכה,

אם הדגשתם בשטר שנעשה לפי היתר עסקה, מותר לך לגבות את הריבית, כיון שהלוואה זו דינה כעסק ולא כהלוואה.

היתר עסקה לא מועיל רטרואקטיבית. אבל כאמור אצלכם אם הדגשתם בתחילה היתר עסקה, חל ההיתר עסקה למרות שלא חתמתם בשטר נפרד.

כאשר הגיע זמן הפירעון ולא פרע, ואתה רוצה להוסיף לו ריביות מכאן והילך – מותר. אבל עדיף שתעשו שחזור הלוואה עם חתימה על שטר של התר עסקה ותנאים ברורים בגובה הריבית.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ווואווו וואוו
    דבר ראשון זו תשובה ברורה מאוד!
    וכמובן תודה והערכה עצומה גם על המהירות שבה התייחסתם לשאלה ישר כוייח גדול!

    חיילכם לאורייתא!!