תרומה על עלייה לתורה מכספי מעשר

שאלה:

ראיתי את השאלה הרבה פעמים כאן באתר, אבל לא היה התייחסות למציאות הרווחת שהגבאי מעלה אותך לתורה בלי לשאול אותך לפני כן, ובמי שברך הוא אומר ׳׳בעבור שייתן מתנה לביכנ׳׳ס…׳׳ כאן ודאי אפשר לתת מכספי מעשר? כי אני הרי בכלל לא קניתי את העליה אלא נתנו לי אותה ב׳כח׳ כביכול. ובכלל האם אני מחוייב לתת בכה׳׳ג או שבגלל שנתנו בלי לשאול אותי [וגם אם באו לשאול את שמי ויכולתי להגיד שאיני מעוניין ודאי זה לא טענה כי זה לא נעים לומר ׳אין לי כסף אל תתן לי…׳] אני לא צריך לתת כלום מדינא?

תשובה:

שלום וברכה

כאן ודאי שניתן לתת מכספי מעשר, אלא אם כן אתה מהנהן בראשך לאות הסכמה והתחייבות [נדרי צדקה חלים בלב] שאז צריך שבשעה שאתה מסכים תחשוב לתת ממעשר או תחשוב כך קודם. כמו כן אין שיעור לדמי מתנה וזה יכול להיות אפילו פרוטה, ממילא כל מה שתוסיף מעבר לפרוטה בכל מקרה אין ספק שניתן לתת מכספי מעשר, גם אם הנהנת והסכמת בלי לחשוב כנ"ל.