היסח הדעת בברכות – נכנס לשירותים / שותה תוך כדי לימודו

שאלה:

אחר התפילה בשבת בבוקר אנחנו עושים קידוש עם מזונות ולומדים כשעתיים. אם במהלך הזמן הזה אני יוצא להתפנות האם עליי לברך מחדש ברכות הנהנין? אם כן האם הייתי אמור לברך ברכה אחרונה לפניי יצאתי?

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן שני נושאים בשאלה: האחד, האם ההפסקה של השעתיים נחשבת הפסק לענין ברכה ראשונה, ולענין זה, אדם שיושב במקום אחד ולומד, והוא רגיל כל הזמן לשתות, אכן אין כאן היסח הדעת ואינו צריך לברך שוב, וגם אם היה בשירותים אינו צריך מעיקר הדין לברך שוב, כיון שהיום רגילים ללכת באמצע האכילה והשתיה לשירותים שלא כבימי חז”ל שהשירותים היו בחוץ [כך ההכרעה שרגילים לומר, אף שהגר”ע יוסף זצ”ל מפקפק בזה ומצדד שהכניסה לשירותים נחשבת הפסק, כיון שאסור לאכול שם, וסברתו צ”ע שכן תפילה אינה הפסק כמבואר בשו”ע סחי’ קעח סעי’ ו]. אבל אם אין לו סדר קבוע בענין, אחרי שגמר את הקפה והסיח דעתו כרגע מלאכול ולשתות ופנה לעיסוקיו, אם ירצה לאכול שוב אולשתות, עליו לברך שוב למרות שלא יצא מהבית ולא נכנס לשירותים. לגבי דברים שמצריכים ברכה אחרונה כמו כוס מים ששותה רביעית בשתי לגימות, ההמלצה היא להסיח דעת ולברך ברכה אחרונה מיד, כי אחרת יעבור שיעור עיכול וגם אם יברך אחרי שעתיים לאחר שישתה עוד כבר לא תחול הברכה על השתייה הראשונה. ראה עוד בהרחבה מה שכתבנו כאן.