קדימה לתפילה לפני העמוד / אבל שמאחר לתפילה

שאלה:

האם יש דין קדימה בתפילה לפני העמוד לקבועים? במידה והקבוע הוא לאחר 30 והאינו קבוע הוא בתוך 30 או ביארצייט? כמו"כ אם האבל מאחר ומגיע באמצע שמו"ע (מנחה) האם זה נכון שיגש לחזרת-הש"ץ או שהוא הפסיד?

תשובה:

שלום וברכה

הקבוע קודם אפילו שהוא לאחר שלושים, אבל צריך לדעת מה נקרא קבוע… [ולכאורה בוודאי שאין ה'חזקה' גרידא מועילה לכך, אלא אכן צריך קביעות אמיתית]. בבית כנסת ציבורי שאין שם מתפללים קבועים בדרך כלל בדוקא, אלא כל האיזור מתפללים שם – אין דין קבוע, גם אם אחד מקפיד דוקא להתפלל שם ואחר הולך גם למקומות אחרים, דין קבוע שייך במקום כמו בקהילה מסוימת סגורה, או במקום קטן שיש ציבור קבוע של בני המקום והשני הוא אורח שם ובכה"ג הרי שבעל התפילה הקבוע אכן קודם למרות שהוא לאחר שלושים, וכדומה.

נראה שאם איחר וכבר ניגש מישהו אחר – איבד זכותו, שהרי כבר החלה התפילה בלעדיו. אמנם אם אכן אין לבעל התפילה שניגש עניין מיוחד בעמוד, לכאו' ראוי שיתן את העמוד לאבל. [ומ"מ לא כדאי לאבל להקפיד בכל העניינים הללו שיותר יעשה נחת רוח ועילוי נשמה לנפטר בכל שיוותר ולא יקפיד ועדיף שיחכה למנין אחר או שיוותר מ"מ ועדיף מאשר לעורר על כך מריבות]

בהצלחה