האם עני חייב במעשר כספים?

שאלה:

מי שקיבל כספי מעשר כספים, האם הוא צריך להפריש מזה מעשר?

תשובה:

אדם שמקבל כספים הוא בהכרח אדם עני שאין לו כדי פרנסתו, וממילא הוא פטור ממעשר כספים, לא רק מכסף זה, אלא מכל הכנסותיו. אם יש לו כדי צרכו מדוע יקבל כספי צדקה.. ובמידה וקיבל ודאי חייב להפריש.

מקורות:

ראה רמ”א יו”ד סי’ רנג סעי’ ג שעני פטור ממעשר, ובס’ אהבת צדקה פרק ד בשם הגרי”ש אלישיב, שאף אם לא יזדקק לבריות אלא שלא יוכל לחיות כפי הרגלו הוא פטור מלתת מעשר. מדברי הערוך השלחן סי’ רנא נראה שאם יש לאדם מזון מועט כדי כלכלתו בדוחק הוא חייב במעשר אף שהוא דחוק מאוד בפרנסתו, אולם, כאמור הורה הגרי”ש אלישיב שאין הלכה כדבריו.

בשו”ת מנחת יצחק ח”ו סי’ קא מחדש, שגם אדם שפטור מלתת מעשר כספים ראוי שיפריש סך זה מהכנסותיו ולאחר מכן יטול את המעות לעצמו, לפי שעצם ההפרשה יש בה תיקון גדול על פי קבלה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני שואל כגון שקיבל כספי מעשר לצורך קניית ספרי קודש. כלומר אברך רגיל שנתנו לו כספי מעשר לקניית ספרי לימוד.