דינא דבר מצרא כאשר קנה מגוי

שאלה:

האם יש דינא דבר מצרא כאשר המוכר הוא גוי והקונה והמצרן הם יהודים. והאם יש הבדל אם המוכר הגוי כבר מכר לקונה היהודי.

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר קנה ישירות מן מגוי, אין המצרן יכול להוציאו, כיון שאומר לו הקונה עשיתי לך טובה שהברחתי לך אריה משכנותך, כלומר את שכנך הגוי שכלפיך לדור עם הגוי נחשב כלדור עם אריה שהוא חשוד להזיק את הישראל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חושן משפט סימן קעה סעיף לח "הקונה מהעכו"ם אין המצרן יכול לסלקו"
וביאר שם הסמ"ע אין המצרן יכול לסלקו "דאמר ליה אריה אברחית לך ממצרך" ועי' בש"ך [שם, לג] דיכול לומר כן אף על עצם הקנין מהגוי אפי' שממשיך ומשכיר לו. "אין המצרן יכול לסלקו כו' אע"ג דחוזר ומשכיר' אפי' לאותו עכו"ם דמ"מ יכול לו' ארי' אברחא מהגוף כ"כ הב"י בסנ"ז ע"ש המרדכי בשם תשובו' מהר"ם."
ואמנם הרע"ק שם דן דאפשר שהמצרן נמצא כעת פיזית הוא קודם: "נלענ"ד לדון דאפשר דוקא כשאין המצרן כאן לא חייבו רז"ל לאשהויי מלתא ולשאול את המצר דדלמא בתוך כך ימכרו לנכרי אחר. אבל אם בתחלה כשבא לקנות גם המצרן כאן. י"ל דהמצרן קודם".