ללכת לישון כאשר הוא חושש שלא יקום בתוך זמן ק"ש

שאלה:

שלום רב מי שהיה ער עד שעה מאוחרת מאד בלילה. ואין בידו שום אמצעי שיעורר אותו בבוקר ולא אדם אחר. ויש לו חשש שאם ירדם כעת לא יקום בזמן ק"ש. האם צריך להשאר ער עד הבוקר או שרשאי ללכת לישון ולקוות שיקום בזמן.

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה אם יש חשש אמיתי כזה, אין כל היתר להכניס עצמו לידי ספק אונס, ואין לו ללכת לישון. אבל אם הוא יכול להשאיר הודעה קולית בטלפון או מייל וכדומה לידיד שיתקשר אליו בשעה היעודה [יש גם שירות השעון הדובר של בזק], הרי שבכך הוא פותר את הבעיה, ולענין דין מכניס עצמו לאונס אינו צריך לחשוש לצד הרחוק שחברו לא יראה את המייל וכדומה.