מה זה תפילת שמונה עשרה?

שאלה:

שלום כבוד הרב רציתי לשאול מהי תפילת 18 ומתי קוראים אותה והאם בנות גם צריכות לקרוא אותה? תודה מראש אתם ממש עוזרים תודה לאל יתברך!:)

תשובה:

שלום וברכה

תפילת שמונה עשרה היא בעצם החלק המרכזי ביותר בתפילות, אם תיקחי סידור ליד תוכלי למצוא תפילה זו בשלושת תפילות היום שחרית מנחה וערבית, היא מורכבת בימי החול מ19 ברכות [18 ברכות הן הבסיס, והוסיפו עוד ברכה אחת ברכת ולמלשינים בזמן שאירעו צרות שהצריכו זאת]. תפילה זו ככל תפילות היום נתקנה על ידי אנשי כנסת הגדולה שהיו חלקם נביאים לפני יותר מ2,000 שנה. הרעיון המיוחד שבתפילה זו, שבה אנו מובטחים שכאשר יהודי מתפלל תפילת שמונה עשרה השכינה הקדושה עומדת כנגדו, והוא בעצם משוחח באופן ישיר עם בורא עולם, עד כדי כך, שנאמרה הלכה שאסור לעבור לפני המתפלל בתוך ארבע אמותיו [2 מטרים] כי השכינה שם! כמו כן לא מתפללים תפילה זו עם פיג'מה וכדומה אלא רק בבגד שהיו עומדים בו לפני אדם נכבד, כי זה אינו כבוד לדבר כך עם הקב"ה! ועוד ועוד הלכות הנגזרות מהענין הזה. לכן מאוד חשוב וכדאי להתפלל כמו כל היהודים תפילה זו. לגבי נשים: ספרדיות מתפללות אותה לפחות פעם אחת ביום, רצוי שיהיה זה בשחרית, ואשכנזיות פעמיים ביום, הגברים כאמור שלוש פעמים. בשבת יש לתפילה זו נוסח אחר כפי שתוכלי לראות בסידורים, כדאי להעזר במישהו בסביבה הקרובה שיראה לך בתוך הסידור בדיוק היכן וכיצד זה נעשה.

בהצלחה רבה ושיתקבלו התפילות.