חוזה שהותנה שידונו בבית משפט

שאלה:

חוזה שנחתם בין הצדדים ובו סעיף האומר שבכל העניינים הנובעים מההסכם תהא נתונה בלעדית לבית המשפט המוסמך בירושלים." ועתה אחד הצדדים רוצה ללכת לדון בהסכם בפני ביה"ד דווקא. האם רשאי לעשות זאת?

תשובה:

שלום וברכה,

חוזה שנחתם שידונו בבית משפט, אסור לצדדים לפנות לבית משפט ועליהם להגיע דווקא לבית דין. ואין לחוזה שום תוקף הלכתי.

יש שפסקו שכיון שחתמו שידונו בבית משפט אם קיבלו עליהם את מערכת החוקים של בית משפט, ויש זכות לצד אחד בבית משפט, בית הדין ידון את הצדדים לפי חוקי בית משפט. ויש סוברים שגם תנאי זה לא חל, ובית דין דנים לפי ההלכה. אך ודאי שהתדיינות צריכה להיות רק בבית דין בלבד. ואם לאו מרים יד בתורת משה – ח"ו.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות דיינים סימן כו סעיף ג:

המקבל עליו בקנין לידון עם חבירו לפני עובדי כוכבים, אינו כלום, ואסור לידון בפניהם.

האם חל עליהם הזכות של חוקי בית משפט – ראה סמ"ע או"ת וערוך השלחן שם.