דיני ריבית בהלוואה

שאלה:

שלום וברכה לכבוד הרבנים אני אשאל בקיצור נמרץ. אני נמצא כעת בהליך של פשיטת רגל ל6 שנים הקרובות. הייתי עובד יחד עם אבא בעסק של מתכת ובשלב כלשהו אני פשוט החלטתי ללכת לישיבה וסיכמתי איתו את זה. הוא לא רצה שאסגור את התיק של העסק ברשויות המס ורצה להמשיך לעבוד וזה אכן מה שהיה, אני היתי בישיבה והוא המשיך להתנהל ולעבוד רק שהכל היה כביכול על שמי. עם הזמן הסתבכו העניינים והוא נקלע לחובות ונאלצנו ללכת להליך של פשיטת רגל ע"פ החוק שגם הוא גרר אותי לכך ולא כל כך הבנתי במה כרוך. כיום אני מאד מוגבל מבחינת ההתנהלות שלי ומבחינת הבנקים. השופטת החליטה על תשלום חודשי בסך 1500 ש"ח עד לסכום של 108,000 ש"ח והיום אחרי שנה וחודשיים הסכום עומד על כ85,000 ש"ח. מה שקורה שיש אדם שמוכן לתת לי הלוואה בסכום הנ"ל בתנאי שאמצא לו ערבים או דירה למשכון וכמובן שהכל יהיה חתום מול עורך דין כדי לכסות מצבים שיהיו בעיות עם ההחזר של ההלוואה. זה יתן לי לסגור את החוב של התיק במקום ולצאת לחיים חדשים לאחר קבלת הפטר מלא מהחובות מבית המשפט. העניין הוא שברור שעל ההלוואה הוא דורש ריבית של כ-12 אחוז שנתי. ברור לי שאיסור ריבית הוא מהתורה לכן אני פונה כדי לקבל פתרון היתר הלכתי להוציא את המהלך לפועל בכל זאת. אני חוזר ומציין שאבא שלי הוא זה שמשלם את ה1500 האלו כיום כי הוא מבין שזה חוב שהוא יצר. אם צריך פרטים נוספים אשמח לשמוע

תשובה:

שלום וברכה,

אסור ללוות בריבית. אך אם אתם עורכים היתר עסקה, הרי זה עסקה ולא הלוואה, ומותר ללוות בריבית. על כן עליך לערוך היתר עסקה עם המלווה, ואז תוכל לקבל הלוואה עם ריבית.

בהצלחה.