ביאור בדברי הגמרא ב"ק לו בדין מחוסרי אמנה

שאלה:

בס"ד לרבנים שלום . הגמ' בב"ק לו: מדברת על כך שבמקרה שאדם תקע לחברו חוייב בסכום מועט הבטיח לתת לעניים – הגמ' אומרת שאינו יכול לחזור בו כי רב יוסף יד עניים . מדוע שיוכל ? הרי זה סכום מועט ובסכום כזה ההבטחה קיימת וחייבים לקיימה ? בברכה יהודה קליין

תשובה:

שלום וברכה,

בסכום מועט שאדם מבטיח לתת לחברו אסור לחזור בו מדין מחוסרי אמנה, ולכן חייב לקיים את דבריו. אבל המקבל לא זכה במתנה כל עוד היא לא ניתנה. ואם הנותן יחזור מהבטחתו לא נוכל להוציא ממנו את ההבטחה בכוח, כיון שהאיסור של מחוסרי אמנה זה חיוב כלפי עצמו ולא חיוב ממוני. אבל מדין יד עניים פירושו שהעניים זכו בממון, והממון כבר לא של הנותן, ומצד משפט הממון חייב למסור את הממון, ולא רק מדין איסור של מחוסרי אמנה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1