מדוע רוב בני ספרד יש להם שם משפחה בעברית ובני אשכנז לא

שאלה:

שלום להרב, שאלה: שנשאלה השבוע, מדוע רוב הספרדים בין שעלו בארץ בין שבחו"ל יש להם שם משפחה בעברית, ובני אשכנז יש כל מינה שמות בין שביידיש או בין שבלשונות העמים שגרו שם? שניהם היו או עוד הוים בגלות בחו"ל ואף הכי לא שנו שמותם מלשון העברי. האם הענין הוא כמו שבמדינה כאן שיש אנשים שיש להם ב' שמותת, כדי לדעתם להקל היום יום במשא ומתן עם הגוים שאינם יודעים לומר שמות בעברית בצרוה נכונה ולהיות קשה היום יום שצריך להסביר כל הזמן איך לומר השם של האדם? ברכה והלחה

תשובה:

שלום וברכה

אני חושב שיש לכך שתי סיבות. א. השימוש בשמות משפחה בקהילות אשכנז קיים כבר מאות שנים, ואילו אצל בני ספרד זה דבר שקיים רק במאה שנים האחרונות, וזה נעשה אחרי שכבר היתה ציונות ומדעות של עברית וכו', ולכן אנשים בחרו יותר שמות עבריים. רבים אגב קיבלו לראשונה שמות משפחה כשעלו לארץ בשנות החמישים, בעיקר יהודי עירק שבדרך כלל לקחו את שם האב ועשו אותו שם משפחה. ב. אצל בני אשכנז הרשויות היו מעורבים מאוד בבחירת השמות ולא היה הדבר בשליטת היהודים… השם היה צריך להיות מוכר ומקובל עליהם וככזה היה צריך להיות לו משמעות רוסית או פולנית. אגב, יש שקיבלו שמות שרירותייים בלי אפשרות בחירה והיו מקבלים שמות גנאי מתוך אנטישמיות, כמו זנב שפן ואחרים…