השקפת חיים – תמיכה מכולל

שאלה:

שלום להרב, שאלה: ע"י גמרא ברכות (ס.) וזאת שלון הגמרא: היה בא בדרך ושמע קול צוחה בעיר, ואומר "יהי רצון שלא תהא בתוך ביתי" – הרי זו תפלת שוא: תנו רבנן: 'מעשה בהלל הזקן שהיה בא בדרך ושמע קול צוחה בעיר, אמר: "מובטח אני שאין זה בתוך ביתי", ועליו הכתוב אומר(תהלים קיב ז) משמועה רעה לא יירא נכון לבו בטוח בה' אמר רבא: כל היכי דדרשת להאי קרא, מרישיה לסיפיה מדריש, מסיפיה לרישיה מדריש : מרישיה לסיפיה מדריש: משמועה רעה לא יירא, מה טעם? – נכון לבו בטוח בה'; מסיפיה לרישיה מדריש: נכון לבו בטוח בה' – משמועה רעה לא יירא. ההוא תלמידא דהוה קא אזיל בתריה דרבי ישמעאל ברבי יוסי בשוקא דציון, חזייה דקא מפחיד, אמר ליה: חטאה את, דכתיב )ישעיהו לג יד( פחדו בציון חטאים .אמר ליה: והכתיב )משלי כח יד( אשרי אדם מפחד תמיד. אמר ליה: ההוא – בדברי תורה כתיב . יהודה בר נתן הוה שקיל ואזיל בתריה דרב המנונא; אתנח, אמר ליה: יסורים בעי ההוא גברא לאתויי אנפשיה, דכתיב (איוב ג כה) כי פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגורתי יבא לי פחד פחדתי. והא כתיב )משלי כח יד ( אשרי אדם מפחד תמיד . ההוא – בדברי תורה כתיב. ופירש"י ד"ה – בדברי תורה כתיב. אשרי אדם מפחד תמיד שמא תשתכח ממנו שמתוך כך הוא מחזיר לשנותם תמיד. על פי סוגיה זו ועל פי הרבה מפורשים שעל דף זו ואין כאן מקום להביא כולם ולהאריך על זה, ברור שמה שלפי התורה יש לאדם לפחד זו שכחת תלמודו. וא"כ יש לשאול כאן כדי לברר הדבר, שאם אדם מפחד על דברים אחרים וכו' כמו לא חסר מספיק סיבה על מה לדאוג בימינו, זה נראה שאולי לא לומד מספיק כדי לדעת חשיבות הלימוד ולדאוג עליו שלא ישכח אותו. ויכול שאדם ידאוג יותר על דברים אחרים כל שהוא מעל לימודו כגון לשלם משכנתא, למצוא זיווג, להיולד בנים, לקבל יותר בעבודה וכו'. וגבי דברים השווים שרוב בני אדם צריכים כמו: פרנסה, לשלם שכירות או משכנתא, או מי שרוצה לקנות בית, תינוק, להתחתן וכו' שבכל אופן על פי טבע דורש לכל הפחות חישבה עליהם או עשית תכנית כל שהיא ולנסות להשיג המטרה ההיא, אמת שאין לפחד אבל הרבה פעמים הם הם הגורמים לאדם לפחד או להוריד שמת חיים אם לא הגורמים לדכאון. ע"פ גמרא שבראש השנה (כו:) לא הוו ידעי רבנן מאי השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך אמר רבה בר בר חנה יומא חד הוה אזלינא בהדי ההוא טייעא הוה דרינא טונא ואמר לי שקול יהביך ושדי אגמלאי: שראיתי לביאור הגר"א על זה שחלילה לחשוב שלא ידעו חכמים מה פירוש מילה יהבך, אלא שמדובר על עד כמה השתדלות של אדם, ובזה מעשה נתברר שיכול אדם להגיע מצב שאנשים יבקשו ממנו לעשות לו דבר כמו הטייעא עשה לרבה בר בר חנה. ולכן שואלים על בסיס בנוי מב' סוגיות אלה, אין לאדם לדאוג ולפחד אלא על לימודו, וגבי חייו מה ההתנהגות ראויה לאדם? כמה השתדלות יש לאדם לעשות כדי לתת למשפחה מה שחז"ל אומרים שראוי להם דהיינו לכבד אשתו ובניו יותר מגופו? או דברים אלו מדובר בדור שליהם שהיום מפני עת לעשות הדבר שונה? דברים הבסיסים היום קשה לרוב הלומדים ואפילו כמה פעמים לבעלי בתים, ויש הרבה אנשים שחיים בחובות וע"י כרטיס אשראי. ודאי חייב אדם לבטוח בה' כמו שאומרים אפילו חרב מונחת על צואריו. השאלה מה יש לעשות כדי למצוא חן ולקבל מן חסר חינם עזרה לבסיס כמו בית ואוכל כדי למשיך ללמוד ורק לדאוג על לימוד? לא מדובר על עשירות ותנוגי עולם הזה אלא הבסיס. כך שואלים המון העם. ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

אם אני מבין מדבריך נכון, השאלה היא האם מותר לקבל תמיכה כדי שניתן יהיה להמשיך ללמוד? ודאי שמותר! אי אפשר לצפות שירד לך ליד הבית מן מן השמים, אנחנו לא ראויים לכך. ניתן לקבל תמיכה מבני משפחה או מכולל וכדומה, ורק כך ניתן היום להמשיך וללמוד, ובעזרת ה' תהיה ברכה רבה בכסף ויהיו לכם חיים שמחים ומאושרים, בבחינת מועט המחזיק את המרובה.