להוציא אחרים י"ח בברכה/ פרשת השבוע

שאלה:

שלום הרב! 1. באלו ברכות ישנה עדיפות שאחד יוציא את הרבים(כמו כשמצינו בברכת הקידוש וכו') ומתי ישנה עדיםות שכל אחד יברך לעצמו? (נ"מ לתפילת הדרך אם אחד יכוון על כולם או שעדיף שכל אחד יקרא?) 2.כמדומני שקיי"ל שטעות הגוי מותר, אז למה בפרשתנו יעקב אומר לבניו להשיב את הכסף העודף שנמצא בתיקם? 3.כשהראשונים (לדוג' הרמב"ן) כתבו על מעשה מסויים של האבות הקדושים שהוא (ח"ו)טעות, מה היחס שלנו לאמירה כזו? יישר כח גדול!!!

תשובה:

שלום וברכה

1. המנהג הרווח שהיום בכל ברכה שניתן לברך לבד זה עדיף, כי לא מכוונים יפה לשמוע הכל, רק בקידוש והמוציא בשבת שקשה שיהיה לכל אחד כוס ולחם משנה, נהגו שאחד מברך עבור כולם, וכן בהבדלה וכל כיוצא בזה.

2. כאשר יש בכך חילול ה' כידוע גם אבידת גוי מחזירים.

3. אינני יודע למה בדיוק כוונתך, אבל ברור שהרמב"ן רב גובריה להסביר לנו את פרשיות השבוע ובכלל זאת חטאי וטעויות הקדמונים.

שבת שלום וחנוכה שמח.