שותפים – הפרת הסכם בעל פה והתנהלות מחשידה

שאלה:

שלום, לפני כחודשיים פנה אליי יהודי, במקור מארה"ב שבתהליך עליה לארץ, דרך חבר והציע לי לעבוד ביחד ולפתח רעיון שהוא היה עושה אותו בארהב ומעוניין לפתח אותו בארץ והוא זקוק לישראלי שיעזור לו בזה. שנינו שומרי מצוות ויש לציין עוד ברגע ההצעה הבהרתי לו בפומבי בעל פה שבעבר עסקתי בעסקים למיניהם באסיה ושאני בשום אופן לא מעוניין לעבוד אצלו אלא לעבוד איתו בשותפות בלבד לכל מה שזה אומר ולא עשינו הסכם בכתב. לאחר מכן נפגשנו לבד והוא הכיר לי את הרעיון ועוד יש לציין בשלב זה היה לו רק הרעיון וחברה שהוא פתח בארץ לפני 10 שנים מוקפאת זא להתחיל מאפס עסק לא פועל בכלל. הוא הציע שמאחר וכרגע המפעל שמספק את המוצר הוא דרכו והרעיון אז כל לקוח שאביא אקבל רק 40% ואם הלקוח הוא דרכו ואני עוזר לו 30% ובהתחשב רק בתנאים לאותו רגע הסכמתי. התחלנו לעבוד ביחד כך שאני ללא הכנסה כי הוא דרש שנהיה 100% על העסק. אחרי שבועיים בערך שתוך כדי הוא כבר חשף בפני את המפעל הוא פתאום מתקשר אליי זועם ומתלונן שהוא חש שאני עוקף אותו ללכת למפעל ומאיים שאם אעשה טעות הוא "יהרוג אותי" הייתי המום והשבתי לו שבודאי לא כך ואין לו מה לחשוש ואני עדיין רוצה להמשיך לעבוד ביחד וויתרתי לו והמשכנו. לאחר זמן קצר דרך קשרים טובים של חבר קרוב שלי השגתי אחראי רכש של מלון יוקרה וסידרתי לנו פגישה הרכש לא הסכים בטענה שהמחיר יקר אבל כטובה גמורה לי הביא לנו אנשי קשר אישיים שלו של סמנכלי ומנכלי כמה מלונות בארץ שאולי יהיו מעוניינים. ועוד רשת מלונות שהוא ניסה לפנות אליהם בעבר ללא הצלחה הוא אמר לי שאם אצליח גם בזה אקבל 40% וברוך ה הצלחתי וקבעתי לנו פגישה עם ההנהלה והם מעוניינים. תוך כדי מאחר ואני קצת מתמצא במחשבים הקמתי בעצמי משרד בבית שלו עם ציוד שהיה לו. ופתאום עם קצת אי הסכמה בניהול העסק וכבר אחרי כל העבודה שלי בעסק הוא דורש ממני דברים מסןיימים ומאיים עליי בעדינות שאם לא אעשה בקצב שהוא מכתיב אז אני מחוץ לעסק וגם בנוסף שם לב שאני נכנס לעניינים ומוצא מפעלים בהרבה יותר טובים מחול כי שלו היה מאוד יקר וסירבו לנו כבר כמה פעמים בגלל היוקר. הוא פולט שאני ישראלי נחש ואני עולה לו באחוזים יקר כי אני מצליח שוב הייתי המום ודרשתי ממנו הסברים להתפרצות שלו והלה לא השיב. ובנוסף כבר פלט בטעות גם על לקוח שדרך חבר שלי שבגלל שהוא אחכ זה שהתקשר אליו אז זה כאילו שלו ויותר אחוזים לטובתו שהיה בשלב זה עם כל ההתפרצויות כבר מאוד מחשיד לצורת ההתנהגות והתנהלות שלו עד כה ומאחר אנחנו ללא הסכם כתוב מאוד חששתי. לאחר שבוע מצאתי בכוחות עצמי מפעל יותר טוב מכל הבחינות במקצועיות ומחיר ומאחר וסמכתי עליו הלכנו ביחד להיפגש ולסגור דברים לקראת ההזמנות. בו בזמן החברה שלו מחול מגיעה והוא מודיע לי מראש שהוא יטייל איתה לשבועיים. במהלך אותם ימים הוא הולך לנפוש ואני יושב ועובד בבקשה שיעזןר לי עם החישובים ותנאי התשלום להציע באופן מקצועי ללקוחות. הוא פתאום שולח לי הודעה במעט תקיפות למה זה לא מוכן והשבתי לו שאינני העובד או המזכירה שלו והוא מוזמן לבוא וחעזור לי לסיים. כשהוא חזר מהטיולים הוא פתאום אומר לי שהוא הבוס וזה החברה שלו ואני לא אגיד לו מה לעשות והוא בסהכ שכר אותי לעשות לו טלפונים וזהו השבתי לו מייד שהבהרתי לו מההתחלה שאינני עובד שלו וגם עכשיו שמצאתי מפעל יותר טוב צריך לחדש את ההסכם בינינו והוא השיב זה לא משנה לי שהבאת אתה עובד בשבילי וגם הקשרים שהבאתי אקבל רק 30% כי פעם הוא כבר חשב עליהם ושלח להם מייל (ולא קיבל תגובה אף פעם רק כשהגעתי עם הקשרים דרכי) והשבתי לו מייד שלעולם לא הסכמתי לתנאים האלה והוא מייד השיב שאם כך אני מוזמן לעזוב מהעסק ולהתראות מבלי כלום וכל זה לאחר שהייתי שותף מלא להביא קשרים אישיים ומפעל ומאותו רגע הבנתי שהנל מנסה לנצל אותי והבהרתי לו שאיני ממשיך איתו בשום אופן ואני הולך ומשתמש בקשרים שלי להמשיך את העסק לבד מבלי לגעת בשלו (שבעצם לא היה לו שום לקוח). הוא כעס וציין שהוא ישתמש במפעל שלי וגם הלקוחות שהבאתי ושלח לי הודעות מאיימות שזו אזהרה מפורשת אם אני אגע בעסק הזה וכו. התייעצתי עם שני רבנים שאמרו לי להתרחק ממנו מייד ובמקרה שארגיש סכנה ממשית אצלצל למשטרה, ואמרו לי רק לבדוק איך להיפרד בצורה נכונה והוגנת. עכשיו שואל ורוצה להיות בטוח האם מותר לי להמשיך לעסוק בזה אפילו שהוא רק הכיר לי רעיון בלבד? כל הקשרים והמפעל דרכי דרך חברים אישיים שלעולם לא היה משיג בקושי הוא מבין להשתמש במחשב. ועמלתי על זה ביזע ופתאום מתגלה שהוא מנצל אותי ומסלף הסכם לטובתו מתנהג לא יפה מעליב ומאיים אפילו איום הקטן ביותר אינני מכיר אותו ולא יודע מה הוא מסוגל לעולם לא איימתי בחזרה ותמיד כיבדתי אותו ולא רוצה בשום פנים ואופן להתקרב אליו בשום צורה וגם הסברתי לו זאת בהודעות ואם זה היה הבירור מהתחלה שלא התחלתי לעבוד הייתי עוזב מייד וה יעזןר אבל עכשיו שבניתי הכל אני אובד עצות והוא כועס ושולח לי הודעות כל היום ומנסה שאחזור לעבוד איתו בלחץ גדול כי כל הקשרים הם דרכי ורוצה להיות רגוע וחלילה לא לטעות בדין שאני יכול להמשיך בלעדיו. אשמח לעצה בדין אמיתית שלא תפגע ותיקח ממני את כל מה שעבדתי בשבילו. וכמובן מציין בעצת 2 רבנים אין סיכוי שאמשיך לעבוד עם האדם הזה. והייתי רוצה גם לציין שלא יצטייר כאילו הוא אדם רע זו אינה כוונתי כלל משתדל לשפוט לזכות שהייתה אי הבנה גדולה אבל זכותי לחשוש הסימנים והעובדות לא משקרים. מחכה לתגובה ותודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

תמיד חשוב לדעת שלא מתעסקים ללא חוזה מפורש, עם סעיפים ותנאים בכל תנאי ההתקשרות. במקרה שהיה ביניכם האם מותר לך לקחת את הרעיון שלו ולהמשיך לעבוד לבד, צריך לשמוע את הצדדים, יתכן ויש בזה השגת גבול. מאידך אם הוא ישתמש בלקוחות שאתה הבאת לו יש השגת גבול מצידו. וכדי לתת בזה מענה בררו צריך לשמוע את הצדדים. לכן הטוב ביותר שתפנו שניכם לדיין שישמע את הטענות ויחליט האם לחדש חוזה ברור בין שניכם, או להפריד את השותפות.

בהצלחה.