לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מתנה שהתברר למפרע שחלק ממנה לא שייך לנותן

שאלה:

שלום הלל נתן ליעקב מתנה לפני 7 שנים. לפני כ3 חודשים הודיע הלל ליעקב ש10% מהמתנה שנתן לו שייכת לאפוטרופוס הכללי [זמני] עוד זמן זה יחזור אליו החלק הנ"ל ה10%. כעת הלל מבקש השתתפות של שליש מה10% רטרואקטיבית 7 שנים אחורה. מדובר על סכום גדול. לציין שהחלק במתנה הוא מקום עם הרבה בעיות ונזקים בכל חורף. בעל ה10% בשטח טוען לבעלות .בפועל אין לו הוכחות לכך לכן התהליך שזה עובר דרך האפוטרופוס עד שיביא הוכחות. במידה ולא זה חוזר להלל.

תשובה:

שלום וברכה,

השאלה מידי סבוכה כדי לענות ללא שמיעת כל פרטי הדברים. ואכתוב רק הלכות שאולי קשורות לנושא.

אדם שמכר דבר שאינו שלו לא חל המכירה, כדין מוכר דבר שלא בא לעולם. אמנם אם חזר וקנה את החפץ מיד הבעלים נמכר ללוקח, משום שניחא למוכר לעמוד בנאמנותו. ויש לעיין במתנה האם גם בזה אומרים שרוצה לעמוד בנאמנותו.

כמו כן אם נתן הכל במתנה ועכשיו טוען שאינו בעלים על המתנה, אינו נאמן על זה כיון שבא להוציא מהמקבל. אלא אם כן יביא ראיה ברורה מאוד שנתן דבר שאינו שלו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רט סעיף ה וראה תוספות ב"מ דף סה ע"ב ד"ה התם.