מכירת העליות כהן ולוי לישראל לצורך הכנסות בית הכנסת

שאלה:

בס"ד חנוכה שמח במניין שלנו יש קבוע בין 2 ל3 כוהנים ו-1 לוי. הגבאי החליט שלמרות נוכחותם של אלה, הוא מוכר את העליות לתורה בחנוכה, של הכהן והלוי לישראל. או שישראל פלוני קונה ועולה או שהגבאי קונה לישראל ומעלה אותו את עליית כהן ולוי. זאת למרות שהכוהנים לא מחלו על העניין. קמה מחלוקת בקהל. לדעתי, הגבאי טעה. מה ההלכה?

תשובה:

בשו”ת שיבת ציון או”ח סי’ ו קרא תיגר על המנהג לבקש מהכהנים לצאת מבית הכנסת כדי שיוכלו למכור עלייה זו לישראל, ומכנה זאת מנהג הדיוטות, וכ”כ בשו”ת לב חיים סי’ צג, ובשו”ת אבני צדק או”ח סי’ ט. אך יש שהקילו בכך בזמנים מיוחדים כמו בחגים במקומות שיש אנשים עשירים מאוד ומכירת העליות נצרכת מאוד לבית הכנסת. כך כתבו בשו”ת חתם סופר או”ח סי’ כד – כה, שו”ת תשובה מאהבה ח”א סי’ צא, שו”ת מהרש”ם ח”א סי’ ריד, שו”ת אגרות משה ח”ב סי’ לד, שו”ת יביע אומר ח”ו סי’ כג. בכל מקרה כשהם בבית הכנסת אין למכור אלא יצאו לחוץ. וכן לא בחנוכה, אלא רק במועדים מיוחדים שאנשים מוכנים לשלם על כך סך רב.