צאצאיו של ספק ממזר

שאלה:

בס״ד,
שלום, האם מישהו שהוא ספק ממזר מעביר את זה הלאה לדורות הבאים אחריו כמו ממזר שמעביר את זה 10 דורות אחריו? האם ספק ממזר זה משהו שגם עובר בירושה כמו ממזר? או שספק ממזר זה רק האדם עצמו והילדים שלו יהיו ישראלים כשרים כי הוא רק מוחזק כ״ספק״?

תשובה:

שלום רב,

ספק ממזר אסור מדרבנן להינשא לקהל מלבד לגיורת. כמו כן, הוא מעביר את מעמדו גם הלאה לצאצאיו לדורות הבאים (גם לאחר 10 דורות בדיוק כמו ממזר ממש. זו טעות נפוצה האמירה כאילו ממזרות זה רק עד עשר דורות).

מקורות:

ראה שו"ע אבה"ע סוף סי' ד'. אפשר לדון האם הסיבה שזה עובר הלאה כי כך היא תקנת חז"ל שגם צאצאיו יהיו כמוהו, או משום שגם בנו הוא ספק ממזר, שהרי אם הוא בן לאדם שיש צד שהוא ממזר א"כ גם בנו הוא ספק ממזר מצד עצמו. רק מדברי השו"ע לא נראה שיש הבדל כיצד זה פועל, ולכן אין טעם להרחיב בדיון הזה כאן.