הדלקת נר חנוכה לאחר עלות השחר / סמוך לעלות השחר

שאלה:

השאלה: לק"י שלום לכבוד הרב יש לי שאלה לגבי בין עלות השחר בחנוכה האם אפשר לומר שיש ספק ספקא להקל להדליק נר חנוכה עם ברכה? אם כן מהו הספק ספקא ואם לא מדוע. תודה לכבוד הרב אם אפשר תשובה מהירה

תשובה:

שלום וברכה

הדלקת נר חנוכה היא דוקא בלילה, ועלות השחר הוא יום לענין מצוות היום לגמרי ולא ניתן להדליק נר חנוכה. מה שאמרו לגבי קריאת שמע שניתן בדיעבד לקיימה לאחר עלות השחר, הוא משום שמצות קריאת שמע ענינה הוא זמן שכיבה ועד הנץ החמה זה עדיין במידת מה "ובשכבך". אמנם חידוש מעניין ראיתי בזה בשם בעל שו"ת שבט הלוי ח"ח סי' קנו בשם בעל ההתעוררות תשובה, שגם אם מדליק סמוך מאוד לעלות השחר, פחות מחצי שעה יכול להדליק בברכה, משום שגם לאחר עלות השחר הנר ניכר ומאיר, ולכן אף שזה כבר אינו זמן המצוה, לענין השיעור של חצי שעה די בזה, והוא חידוש גדול מאוד.