צירוף לזימון כשאוכל דבר אחר שאינו פת

שאלה:

שלום לרבנים בזימון סי קצז סע ג זימון של 3 לא יביא לשלישי משהו שלא לחם.. האם מותר להביא לו ונכוין או שהוא יכוין שלא מצטרפים לזימון ביחד? 2 האם בהדלקת נרות חנוכה במוצאש האם כדאי להתפלל ערבית דמוצאש מוקדם כדאי להרויח שיטת הרמבם? אשכנזי שלא יהיה כל החנוכה בבית מה יעשה עם הדלקת נרות? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם יכוין שלא להצטרף עמהם לא יזדקקו לזמן לכל הדעות.

נבאר את הדינים בענין זה:

האדם השלישי, המצטרף עמם לזימון, יש שכתבו שאין צורך שיאכל פת, אלא די בכל אכילה ושתייה, למעט שתיית מים (שולחן ערוך קצז, ב). לדעת כמה ראשונים הלכה זו נכונה רק בנוגע להפיכת זימון רגיל לזימון עם שם השם – להשלים מנין עשרה לזימון. , בנוגע לזימון רגיל, אם שניים אכלו פת, ואחד פירות, אין הקבוצה רשאית לזמן.

כדי שלא להיכנס לספק, מנהג עדות המזרח הוא להימנע ממצבים ששניים אוכלים פת והשלישי אוכל מאכלים אחרים (אם השלישי אכל מאפה, יש ספק נוסף בעניין) – אך בדיעבד, יש להם לזמן מספק, כפי שנתבאר לעיל. מנהג אשכנת הוא שאם השלישי אינו רוצה לאכול פת, אין להימנע ממצב שיאכל מאכלים אחרים (או שישתה משקה כלשהו, לבד ממים), ויזמנו על כך.

כלל נוסף הראוי לאזכור הוא מקום ששניים מבין הסועדים כבר סיימו את אכילתם, וכעת מצטרף אליהם שלישי. למרות שחובת תלויה בצירוף בין השלשה בנוגע לאכילתם, כתבו הפוסקים שדי בכך ששאר הסועדים עדיין רשאים לאכול, ואילו היו מביאים בפניהם איזה מעדן מיוחד, היו אוכלים אותו כחלק מסעודתם (שולחן ערוך קצז, א).

רק במקום שהשניים כבר סיימו את סעודתם באופן ששוב אינם רשאים לאכול, כגון אם כבר נטלו מים אחרונים, אינם יכולים לזמן עם השלישי.