להתיר נדרי איסור / מודעה בערב ראש השנה

שאלה:

נדרתי נדר לא לעבור על איסור מסויים (שאומנם בתורה הוא לא מוזכר בפי' אלא רק בזוהר..והבן..) ולצערי הרב לא עמדתי בזה.. השאלה כעת א- האם המסירת מודעה שאמרנו בערב ראש השנה מועילה לכך שהנדר שלי לא יחול מעיקרא ב- האם שייך להתיר נדר שכזה. אני חייב תשובה אני עברתי על הנדר~!! נורא ואיום!!!

תשובה:

קראתי בצער עמוק מה שאירע עימך, אני כבר כשבע שנים כאן באתר מתחנן לאנשים שיפסיקו לנדור, זה פשוט טעות איומה! נדרים זה דבר חמור ולעולם לא משתמשים בזה גם לא ככלי להתקדמות רוחנית! למעשה להלכה לא סומכים על מסירת המודעה בערב ראש השנה, ראה כאן בהרחבה, אמנם בטעם הדבר יש חילוקי טעמים, יש שאומרים שיש פקפוק בעצם הכוונה במסירת המודעה, ויש שתלו זאת באופי המודעה אם נאמרה בפרטות או על ידי הציבור בכללות, ויש שאמרו שזה דין דרבנן שלא יבואו להקל ראש בנדרים [לדעתם סמכו זאת רק על מנהג טוב שלא התנה שיהיה בלי נדר ולא על נדר ממש], ומכל מקום אולי ניתן לסמוך עליה לענין זה, שאף שיש מחלוקת גדולה אם מועילה התרה על נדר שנעשה להמנע מאיסור, ראה שו"ע סי' רכח סעי' טו וברמ"א שם, כאן בצירוף המודעה אפשר שיש להקל שמועילה ההתרה.

בשורות טובות ושבת שלום.