היסח הדעת – התכוין מראש לאכל כמות מסויימת

שאלה:

שלום ותודה על האתר הנפלא מה הדין באדם שחשב לאכול רק לדוגמא חצי עוגה כי יש לו פגישה בעוד מספר דקות ולא נעים לו לאכול בפגישה והנה בסוף אכילתו לפני שהספיק לברך ברכה אחרונה מתקשר הלקוח ומודיע שיהיה לו איחור של רבע שעה וכעת האוכל מעונין להמשיך לאכול את העוגה האם צריך לחזור ולברך ברכה ראשונה? ב)אדם שלא עוסק כעת באכילה וסתם בלי שיהיה רעב החליט לאכול עוגה אחת וכעת נמלך לאכול עוד עוגה שלא היתה לפניו בשעת הברכה והוא לא חשב לאכול לכתחילה יותר מעוגה אחת כי הוא לא היה במצב של מה שנקרא מנשנש האם חוזר ומברך או גם במקרה כזה או אומרים שזה הדרך שאכילה גוררת אכילה והוי כאילו היתה דעתו

תשובה:

שלום וברכה

למעשה ברור שבזמנינו כל ההחלטות האלו הן להגביל מראש הן לסיים כל עוד לא נעשה מעשה של ממש, זה לא נחשב היסח הדעת.

מקורות:

ס' וזאת הברכה פרק כ אות ו בשם הגרי"ש אלישיב, וכן נהגו.