נטילת ידים – מתי מברכים?

שאלה:

שלום כבוד הרב, 1.מה צריך לברך בנטילת ידיים כשקמים בבוקר? 2.מה צריך לברך בנטילת ידיים אחרי השירותים ( כלומר אחרי עשיית צרכים)? 3.מה צריך לברך בנטילת ידיים אחרי נגיעה במקומות מכוסים בגוף? 4. אם עשיתי צרכים ולא נטלתי ידיים ולאבירכתי אשר יצר ואחר כך נגעתי במקום מכוסה בגוף ואחרי זה אני נוטל ידיים אז אני צריך לברך אשר יצר או ליטול ידיים בלי ברכה? 5. לפני שמניחים תפילין (בתפילת שחרית) צריך ליטול ידיים? כדי שיהיו ניקיות מטומאה? 6.כשאני קם בבוקר אני לא נוטל ידיים אבל לאחר שאני עושה צרכים אני נוטל ידיים ומברך אשר יצר ואז מניח תפילין. האם זה בסדר? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

נתאר את הסדר הנכון שיהודים נוהגים כל הדורות:

קמים בבוקר, מיד נוטלים ידים בלי ברכה להסרת רוח רעה. לאחר מכן מתלבשים, והולכים לשירותים, ואז נוטלים ידים ומברכים על נטילת ידים ואשר יצר, נטילה זו היא הכנה לנקיות בתפילה. לאחר מכן הולכים לבית הכנסת מניחים תפילין ומתפללים שחרית. במשך היום כשהולכים לשירותים נוטלים ידים ומברכים אשר יצר ולא על נטילת ידים, ברכה זו נאמרת גם בנטילת ידים לסעודה.