מקום הדלקת חנוכיה בבית קומות / מזוזה במרפסת

שאלה:

שלום רב, האם מרפסת קטנה ולא מקורה, בבית שכור, הפונה אל הרחוב (אין בה כמעט שימוש) צריכה מזוזה? וכן, בבית פרטי בן כמה קומות, מוקף בחצר מגודרת, היכן צריך להדליק חנוכייה?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר מדובר במרפסת קטנה שאין בה ארבע אמות על ארבע אמות, יש לקבוע מזוזה ללא ברכה לימין הנכנס מהמרפסת לבית, ראה כאן בהרחבה. כאשר המרפסת יש בה ארבע אמות על ארבע אמות, שזה 2 מטר על 2 מטר, נחלקו הפוסקים באיזה צד קובעים, מנהג בני ספרד לימין הנכנס למרפסת וכן נהגו הרבה מקהילות החסידים, אך רבים מבני התורה נהגו בזה כהוראת החזון איש לקבוע לימין הנכנס מהמרפסת לבית, ראה כאן בהרחבה.

המנהג הרווח בבית קומות להדליק את החנוכיה בחלון, בפרט כאשר הדירה היא למטה מעשרים אמה, כלומר פחות מגובה 10 מטר, כך שהחנוכיה נראית ברחוב. ראה כאן בהרחבה השיטות השונות והמסקנות.