מיקום המזוזה במעבר בין שני חדרים פנימיים במידה שווה

שאלה:

יש לי דירה עם שני קומות. איך שנכנסים הביתה יש מדרגות למעלה ומדרגות למטה. מטבח עם שתי פתחים. האחד מהכניסה הראשית ישר אחרי המדרגות (יש מקום מעבר לימין – חדרי שינה, לשמאל – סלון, וישר למטבח) בנוסף יש כניסה צדדית נוספת ישר לסלון. בכל הכניסות הבנתי שכיון שהשטח הקטן שאחרי המדרגות זה לא "חדר" ס"ה מעבר לחדרים/למטבח הרי שאת המזוזה נשים מימין הנכנס למטבח. שאלתי היא לגבי הפתח בין המטבח לסלון כל א' מהם נחשב לחדר. מה דעת החזו"א בנידון?

תשובה:

בנוגע לחדר לפנים מחדר, הכלל הוא שכל הפתחים חייבים במזוזה, ומקומה הוא לצד ימין של הנכנס מבחוץ פנימה. כאשר אין חדר פנימי יותר, וכגון שיש שני חדרים שפת ביניהם, ומלבד זאת שניהם פתוחים לרשות הרבים, הולכים לפי היכר ציר, כלומר לימין הנכנס לחדר שהדלת נפתחת לתוכו. על פרטי דין זה ראה שו”ע בסי’ רפט סעי’ ג ובבית יוסף שם בדעת המרדכי, וע”ע שו”ת מהרי”ל סי’ צד, ט”ז שם ס”ק ד ובחזון איש סי’ קסח.

כשאין היכר ציר ואין חדר פנימי יותר, נקבע הדבר על פי השימוש העיקרי, כלומר המזוזה תקבע לימין הנכנס לחדר החשוב שביניהם, ראה דעת קדושים שם ס”ק יא.