האם אפשר לכוף אדם לדין בחו"ל

שאלה:

שלום וברכה כתב הרמב"ם שבחו"ל אין אפשר לכפות את בעלי הדין לבוא ולהתדיין (הל' סנהדרין ד,יד), ורק ראש גלות יכול לעשות זאת. מה עושים בימינו שאין ראש גלות, אי אפשר לכוף בחו"ל? הרי יש חשש שאיש את רעהו חיים בלעו. תודה

תשובה:

שלום וברכה,

יחיד מומחה שדן שיכוף את האדם לדון אין בזמנינו, אמנם שלושה דיינים יש להם כח לכוף את האדם לדון בכל מקום ומקום. ולכן יש חובה להקים בתי דיים שיכופו את הנתבעים לבוא לדון. והנתבע חייב להופיע ולדון, או לומר שרוצה לדון במקום אחר, אבל יהיה חייב להתדיין בבית דין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ג.